Vitello tonnato

Vitello tonnato

20.10.2020

Jeśli jesteście miłośnikami antipasti, to koniecznie powinniście zapoznać się ze sławną piemoncką przystawką, która nigdy nie wychodzi z mody i można ją znaleźć w menu największych włoskich restauracji na całym świecie!

Vitello Tonnato tradycyjnie przygotowuje się z określonego kawałka cielęciny (magatello lub girello, czyli ligawy) pochodzącego ze specjalnej rasy krów fassone. Mięso powinno być najpierw ugotowane lub upieczone, a następnie podawane na zimno w postaci cienkich plasterków. Towarzyszy mu bardzo charakterystyczny sos stworzony na bazie majonezu z dodatkiem tuńczyka, kaparów i anchois. I chociaż połączenie może wydawać się zaskakujące, to Vitello Tonnato jest klasykiem wśród włoskich antipasti. Od lat gości na piemonckich stołach oraz inspiruje największych włoskich kucharzy do tworzenia coraz to nowych wariacji na temat tego dania ????

Serdecznie zapraszamy do wypróbowania Vitello Tonnato w naszym wydaniu i podzielenia się wrażeniami w komentarzach! Znajdzie się ktoś odważny? ????

Twój koszyk
?>